Νέα

Αγιογραφία – Βασικές Τεχνικές και Παρασκευές

Στον Εικαστικό Κόσμο  είναι χαρά μας να μοιραζόμαστε μαζί σας  γνώσεις και τεχνικές που στην διάρκεια των χρόνων  αποδείχτηκαν σωστές με εξαιρετικά  αποτελέσματα.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ

ΥΛΙΚΑ:

  1. Ξύλο κόντρα πλακέ θαλάσσης
  2. Χαρτοκόπτης
  3. Ατλακόλ
  4. Τσαντίλα( πλυμένη και σιδερωμένη)
  5. Στόκος ακρυλικός
  6. Σπάτουλα
  7. Χαρτοταινία
  8. Γυαλόχαρτα Νο 240….1000
  9. Πινέλα

Χαρακώνουμε το ξύλο μπακλαβωτά.

Αραιώνουμε την ατλακόλ με λίγο νερό και περνάμε το ξύλο 3 χέρια με μεγάλη προσοχή για να κλείσουμε καλά όλους τους πόρους. Αφήνουμε να στεγνώσει.

Βάζουμε ατλακόλ πολύ ώστε να γεμίσει το ξύλο καλά.

Στρώνουμε το ύφασμα όπου πέσει, δεν το τραβάμε και το τεντώνουμε με προσοχή να μην στραβώσει η ύφανση του. Αφήνουμε το ξύλο να στεγνώσει για 24 ώρες σε οριζόντια θέση. Μετά από 24 ώρες τραβάμε την τσαντίλα να δούμε αν ξεκολλάει. Αν ξεκολλήσει  κάπου της βάζουμε από πάνω κόλλα και περιμένουμε άλλες 24 ώρες.

Κόβουμε με τον χαρτοκόπτη την τσαντίλα που περισσεύει.

Περνάμε το 1ο χέρι στόκο  με το χέρι, για να κλείσουμε καλά πιθανές οπές. Συνεχίζουμε για 2ο και 3ο χέρι με πινέλο σταυρωτά και κατόπιν με σπάτουλα για άλλα 2 χέρια. Κάθε χέρι στόκου το αφήνουμε να στεγνώσει καλά και το τρίβουμε με γυαλόχαρτο. Τα πρώτα χέρια ξεκινούν με Νο 240 και συνεχίζουμε με όλο και πιο ψιλά έως η τελική λείανση της επιφάνειας να μας ικανοποιεί. Είναι σωστότερο η διαδικασία να ολοκληρώνετε σε 3-4 ημέρες.

 

ΑΜΠΟΛΙ

Παρασκευή αυγού για αμπόλι:

Χτυπάμε τα ασπράδια από δυο αυγά ( να μην είναι φρέσκα ), μαρέγκα. Τα κλείνουμε σε καθαρό βάζο για 2-3 ημέρες και μετά παίρνουμε το υγρό που θα υπάρξει στο βάζο για την παρασκευή του αμπολιού

Παρασκευή του αμπολιού

Σε καθαρό βάζο ρίχνουμε  1 μέρος αμπόλι κόκκινη με 3 μέρη αυγού (από το μίγμα που παρασκευάσαμε ) και 3 μέρη νερό και τα ανακατεύουμε καλά , σιγά-σιγά . Αν το διάλυμα είναι αραιό προσθέτουμε μικρή και ίση ποσότητα αυγού-νερού. Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το τελικό μίγμα αμπολιού πρέπει να το φιλτράρουμε ( σούρωμα ).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΟΛΛΑΣ ΓΙΑ ΧΡΥΣΩΜΑ

Σε ένα φλιτζάνι κρύο νερό βάζουμε μια κουταλιά του γλυκού κουνελόκολλα και αφήνουμε να φουσκώσει καλά, συνήθως όλο το βράδυ.

Σε ένα ποτήρι με ζεστό νερό μέχρι την μέση, βάζουμε κόλλα φουσκωμένη  σε ποσότητα ίση με ένα ρεβίθι ,συμπληρώνουμε το ποτήρι με κρύο νερό, ανακατεύουμε καλά, συμπληρώνουμε  με 1-2 σταγόνες καθαρό οινόπνευμα και το μίγμα μας είναι έτοιμο για χρήση.

ΧΡΥΣΩΜΑ

Καθαρίζουμε καλά το ξύλο μας από σκόνες. Με μαλακό πινέλο περνάμε 4-5 χέρια αμπόλι αφήνοντας να στεγνώσει  καλά  το κάθε πέρασμα, την επιφάνεια που θέλουμε να χρυσώσουμε. Προσέξτε η φορά του πινέλου να είναι πάντα η ίδια ( κυκλικά το φωτοστέφανο και οριζόντια  την υπόλοιπη εικόνα ).Αφήνουμε να στεγνώσει τουλάχιστον 24 ώρες.

Ξεκινάμε το χρύσωμα πάντα από το φωτοστέφανο και κατόπιν προχωράμε στην υπόλοιπη εικόνα. Βρέχουμε με την κόλλα μια επιφάνεια λίγο μικρότερη από την επιφάνεια που έχει το φύλλο χρυσού που θα κολλήσουμε. Ρίχνουμε το φύλλο χρυσού και δεν το μετατοπίζουμε καθόλου, όπως και αν έπεσε. Με λίγο καθαρό οινόπνευμα βρέχουμε το ριζόχαρτο που συγκρατεί τον χρυσό μας και στην συνέχεια με ένα χαρτί απορροφητικό πιέζουμε με την παλάμη μας τον χρυσό να κολλήσει καλά. Στην συνέχεια αφαιρούμε το ριζόχαρτο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να γεμίσει όλη η επιφάνεια που θέλουμε με χρυσό.

Όταν στεγνώσει περνάμε δεύτερο ή και τρίτο στρώμα χρυσού ( π.χ. φωτοστέφανο ), αν είναι απαραίτητο. Φροντίζουμε οι άκρες από τα τετραγωνάκια του χρυσού στο καινούργιο στρώμα να μην συμπίπτουν με το προηγούμενο. Αυτό το πετυχαίνουμε αντιστρέφοντας  τη φορά κολλήματος. Αρχίζουμε να χρυσώνουμε από αριστερά, τελειώνουμε δεξιά , στεγνώνει και κατόπιν αρχίζουμε από δεξιά και ολοκληρώνουμε αριστερά.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας

Καλή επιτυχία!